Białko w diecie: źródła i funkcje

Białko jest jednym z najważniejszych składników naszej diety. Pełni ono wiele ważnych funkcji w organizmie, dlatego nie może zabraknąć go w codziennym jadłospisie. W tym artykule dowiesz się, jakie są źródła białka oraz jakie pełni ono funkcje dla naszego zdrowia.

Co to jest białko?

Białka są podstawowymi budulcami komórek i tkanek naszego ciała. Są one odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie wielu procesów życiowych takich jak wzrost, regeneracja czy odporność organizmu.

Istnieją dwa rodzaje białek: zwierzęce i roślinne. Białka pochodzenia zwierzęcego znajdują się głównie w mięsie, rybach, nabiale oraz jajach. Natomiast produkty roślinne bogate w białko to m.in.: soja, fasola czy orzechy.

Zalety spożywania produktów bogatych w białko

Jedzenie posiłków zawierających dużą ilość białka przynosi wiele korzyści dla naszego organizmu:

  • Pomaga utrzymać masę mięśniową – dzięki temu unikamy osłabienia siły fizycznej i zmniejszamy ryzyko wystąpienia urazów;
  • Wspomaga procesy regeneracyjne – białko jest niezbędne do odbudowy tkanek i komórek, dlatego jest szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie;
  • Zwiększa uczucie sytości – posiłki bogate w białko są bardziej sycące, co pomaga nam kontrolować apetyt i uniknąć przekąsek między posiłkami;
  • Wzmacnia odporność organizmu – białka pełnią funkcję antyoksydantów, które chronią nasze ciało przed wolnymi rodnikami.

Najlepsze źródła białka

Jak już wspomniano wcześniej, produkty pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego są bogatym źródłem tego składnika. Poniżej znajdziesz listę produktów zawierających najwięcej białka:

    Bogate w proteiny produkty zwierzęce:

  • Mięso: drób (kurczak, indyk), wołowina czy wieprzowina;
  • Ryby: łosoś, tuńczyk czy śledź;
  • Nabiał: jaja kurze oraz mleko i jego przetwory (ser żółty);